Úspěch našeho člena na debatní soutěži v Bruselu

Poslední únorový týden vyrazili někteří členové Klubu mladých politologů do Bruselu, aby se zúčastnili prvního ročníku debatní soutěže Keep Calm and Debate!, kterou pro studenty vysokých škol uspořádal Institut pro politiku a společnost ve spolupráci s europoslancem Pavlem Teličkou. Mezi dvaceti čtyřmi účastníky, kteří se do prvního ročníku debaty kvalifikovali, uspěl náš student Marek Chytráček, který byl vyhlášen jedním ze tří vítězů soutěže, což mu mimo jiné umožní absolvovat třítýdenní stáž na Ministerstvu financí, nebo v Poslanecké sněmovně. Jak se Markovi celý týden v Bruselu líbil si můžete přečíst v krátkém rozhovoru, nebo si poslechnout ve videu, kde na otázky europoslance Teličky odpovídal se svým spolužákem Dominikem Tesárem.

Marku, jak jsi se o soutěži dozvěděl?dsc_7887
O soutěži jsem se dozvěděl díky kolegovi z Klubu mladých politologů, který jsme na VŠE založili. Bez Klubu bych o žádné debatě nevěděl, takže bych ani nikam nejel. To je jedna z výhod aktivity ve studentských organizacích, člověk nikdy neví, jaká příležitost se mu naskytne.

Jak debata probíhala a jaká konkrétní témata jste diskutovali?
Debata byla rozdělena na tři kola. První dvě kola jsme absolvovali ve tříčlenných týmech, poslední kolo byl každý sám za sebe. První kolo bylo věnované migrační krizi, druhé potom problematice přenášení pravomocí z národních institucí na instituce evropské. Otázky se vždy týkaly nějakého konkrétního řešení. U migrace to byla například obhajoba uzavírání hranic Evropy. Třetí kolo bylo věnované českému školství. Naším úkolem bylo popsat problémy českého školství a nabídnout konkrétní kroky, které bychom uskutečnili, pokud bychom měli školství na starost.

Absolvovali jste kromě debaty i jiný program? Potkal jsi se v Bruselu s některým ze známých českých, či evropských politiků?
Kromě debaty jsme měli možnost navštívit spoustu krásných belgických měst. Po cestě do Belgie jsme se ještě zastavili ve Frankfurtu, který je podle našeho průvodce označován za „evropský New York“ :D. V rámci naší návštěvy v Evropském parlamentu jsme měli naplánovanou odbornou přednášku s panem europoslancem Petrem Ježkem. Té jsem se bohužel nestihl zúčastnit, protože jsem debatoval s panem europoslancem Teličkou o nefunkčnosti Evropské unie. Žádného významného evropského politika jsem v Bruselu bohužel nepotkal, ale šel jsem kolem dveří Nigela Farage.

Co ti účast v soutěži dala?
Soutěž pro mě byla velice příjemným zpestřením velmi náročného turistického programu. Snažil jsem se zbytečně nenervovat a můžu říct, že jsem si debatu užil. Považuji to za velmi cennou zkušenost, protože jsem na svoje názory a jejich projevování dostával zpětnou vazbu od lidí, kteří mají s politikou a diplomacií zkušenosti. Politice bych se chtěl v budoucnu věnovat, takže vnímám velmi pozitivně, že jsem si mohl vyzkoušet ostrou debatu o současných politických tématech. Zároveň jsem rád, že jsem si vedl celkem obstojně. 🙂

Rozhovor našich členů Marka a Dominika s europoslancem Pavlem Teličkou.

Napsat komentář